Vissen op voorn lukt bijna niet zonder gebruik te maken van lokvoer. Juist en goed voeren is één van de hoekstenen van succesvol vissen. Het maakt niets uit of er met de vaste hengel, match- of andere hengels sportief achter de schubben van de vis gezeten wordt. Feit is: de hengelaar die zijn visvoerplek niet honderd procent opbouwt en onderhoud, ziet de kansen op een geslaagde visdag wel sterk slinken. Zo simpel is dat nu eenmaal. Natuurlijk wordt er op een slechte voerplek ook vis gevangen, dikwijls zit er meer vis dan we er uit halen, het is gewoon meer aandacht besteden aan voeren en bijvoeren. Een goede samenstelling en goed verzorgd voeder is noodzakelijk, we zullen nooit het resultaat kennen als het voer niet op de juiste plaats terecht komt.

Het meest eenvoudig manier is om een "kant en klaar" voer te kopen in de hengelsport winkel. Voorbeelden van fabrikanten met een groot assortiment zijn "Sensas" , Mondial fishing en "M. v/d Eynde".
Van deze eerste fabrikant kunt u GRATIS een catalogus bij een dealer ophalen. In deze catalogus staat het complete assortiment vermeld met de daarbij behorende toepassingen.

Om een dag lekker aan de water- kant op deze populaire sportvis te vissen, maken we dus een eenvoudig maar goed lokvoer aan.
Maar hoe gaat dit in zijn werk, niet zo moeilijk:

  • Voor het gemak koop je gewoon een zak kant-en-klaar voornvoer.
  • Om het voer extra aantrekkelijk te maken, kopen we er een blikje zoete maïs bij.
  • Om te beginnen gooien we het lekker ruikende sap van de maïs niet weg, maar bij het droge voer en roeren dit er alvast stevig doorheen.
  • Nu wordt er water toegevoegd, het is belangrijk dat je niet in één keer al het water bij het voer gooit. Je krijgt dan een veel te groot verschil tussen wel en niet verzadigde voerdelen.
  • Dus: beetje water en flink mengen, weer water toevoegen en mengen maar weer. Zeker wanneer je nog niet zo bedreven bent in het aanmaken van voer, kun je maar beter wat droogvoer achter de hand houden om een eventueel te nat voer weer in orde te maken.
  • Het belangrijkste van een goed voer is dat het een gelijkmatig geheel is, waar geen klonten in zitten. Om dit te verkrijgen, is het belangrijk om het voer na het bevochtigen even te laten staan en na tien minuten nogmaals door elkaar te mengen. Ook een makkelijke manier is om het geheel met een mixer goed door elkaar te mengen. Nog beter is het om het voer door een grove zeef de duwen, een maaswijdte van 3 á 4 millimeter is ideaal.
  • Om voorns echt 'lekker te maken', voegen als laatste de maïskorrels toe. Om het voer levendig te maken , en daar houden voorns van, voegen we ook nog een handje maden, encasters toe.
  • Het geheel voorzichtig omroeren zodat we de maden, casters en maïs niet kapot maken.

  • Wanneer je het voer met een lichte druk tot vuistgrote ballen kunt knijpen, is het voer klaar. Mocht het voer meteen weer uit elkaar vallen, dan maak je het nog wat vochtiger. Om het voer beetje bij beetje vochtiger te maken is een plantenspuit ideaal.

Wanneer men een voer samenstelt, dan kan dit door de ingrediënten te wegen of door de ingrediënten indelen toe te voegen. De een weeg het liever , dat is uiteraard een persoonlijke voorkeur en wil niet zeggen dat het voer hier beter door wordt dan het toevoegen in delen. Wel is het uiteraard de bedoeling dat er wat geëxperimenteerd wordt met de ingrediënten en de gewichten want er is geen viswater hetzelfde wat betreft diepte en stroming. Gewoon een kwestie van nadenken en doen (met behulp van de onderstaande ingrediëntenlijst). Hierbij enkele voorbeeld recepten met het daarbij behorende gewicht (of in eetlepels i.v.m. het te lage gewicht) van de ingrediënten.


Voorn voer 1

Voorn voer 2

Voorn voer3

broodmeel 500 gram broodmeel 150 gram broodmeel 200 gram
babycorn 150 gram beschuitmeel 250 gram beschuitmeel 300 gram
copra-melasse 125 gram maïsmeel 100 gram gemalen hennep 150 gram
gemalen hennep 150 gram polenta 150 gram maïsmeel 100 gram
anijs 30 gram koekjesmeel 150 gram koekjesmeel 100 gram
verse duivenmest 500 gram gemalen hennep 150 gram anijs 30 gram
    venkel 50 gram zemelen 30 gram
    verse duivenmest 500 gram havermout 30 gram
        arachide 75 gram

Voorn voer 4

Voorn voer 5

Voorn voer 6

broodmeel 200 gram paneermeel 250 gram broodmeel 250 gram
paneermeel 300 gram beschuitmeel 250 gram paneermeel 250 gram
gemalen hennep 150 gram gemalen hennep 150 gram maïsmeel 300 gram
aardappelvlokken 40 gram maïsmeel 150 gram gemalen havermout 50 gram
maïsmeel 100 gram koekjesmeel 150 gram notenmeel 125 gram
collant 150 gram steranijs of venkel 20 gram fijne zemelen 75 gram
arachide 50 gram verse duivenmest 250 gram venkel 35 gram
venkel 50 gram     hennep 200 gram

Allround basis voor elk voer

Grondvoer voor Voorns

Voer voor stromend water

beschuitmeel ½ deel gemalen hennep 2 delen beschuitmeel

½ deel

paneermeel 1 deel Arachidemeel 2 delen broodmeel

1 deel

broodmeel ½ deel notenmeel 1 deel paneermeel 1 deel
polenta ¼ deel polenta 1 deel havermout 1 deel
    venkel ½ ons koekjesmeel ½ deel
Hieromheen kunt u zelf gaan bouwen beschuitmeel

1 deel

wouwbloem ¼ deel
    paneermeel 3 delen kokosmeel ½ deel
        polenta ¼ deel
        venkel 1 ons
        hennep ¼ deel
        leem hoeveelheid afh.van de stroming

Wintertip:
Bij deze een tip om in de wintermaanden te scoren op voorn; Gebruik niet te veel voer, het hieronder beschreven voertje is favoriet op ondiep niet stromend water zoals de diverse sierwateren binnen de steden. De beschrijving van de samenstelling is in delen, 1 deel kan een emmer maar ook een soepkom zijn. Gewoon altijd dezelfde maateenheid aanhouden.

  • 1 deel polenta gries

  • 1 deel biscuit

  • 2 delen toastmeel

  • 1 deel diverse zaden (tropische mengeling, gemalen)

  • 1/2 deel koriander

  • 4 delen Evezet voorn ( complete samenstelling)

Het geheel zo bevochtigen dat er kleine balletjes gemaakt kunnen worden. Licht bijvoeren met b.v gekiemde hennep en milet zaad werkt goed op de grote exemplaren voorn en winde.

Joomla SEF URLs by Artio