Inleiding
Iedere sportvisser weet dat er zeer veel "geurstoffen" als sprays en vloeistoffen op de markt zijn, waarvan wordt beweerd dat ze betere visvangsten kunnen leveren. Wanneer de vis door diverse omstandigheden passief is en zich praktisch bewegingloos langs de bodem ophoudt, kunnen in zo'n toestand verandering brengen. Tal van die soorten reukstoffen heeft u waarschijnlijk al eens toegepast en niet altijd zonder merkbaar resultaat. Uw vertrouwen in deze soorten reukstoffen kan daarom wel gedaald zijn tot een nogal laag niveau. Bij geen of weinig aanbeet probeert men toch van alles om toch maar een visje te kunnen vangen en meestal lukt dat met het één of ander geurstofje.

Sommige hengelsporters geloven dat de middeltjes wel werken. Het moeilijkste hiervan is dat je niet weet welk middeltje op welk viswater en onder welke omstandigheid het beste werkt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je met middeltjes probeert de vis over te halen toe te happen maar soms wil het gewoon niet. Misschien heb je dan het verkeerde kwastje gebruikt.

Door die slechte ervaring echter mag u niet alle reukstoffen of lokgeurtjes op één hoop gooien en daarom worden hieronder aan aantal besproken die veel in de wedstrijdvisserij gebruikt worden.


Biologische achtergrond informatie

Alle kleine factoren spelen een rol. Ook middelen die het voer een extra geurtje kunnen geven. Vissen zijn constant in de weer om voedsel te zoeken (foerageren). De vorm van het lichaam, de bek en de zintuigen op de kop zijn van belang bij het foerageren. Optimaal foerageren is zoeken en vinden van de juiste verhouding tussen de hoeveelheid energie noodzakelijk om voedsel te vergaren en wat het voedsel levert.

Een aantal vissoorten is uitgesproken oogjager, vaak gaat dit gepaard aan een bovenstandige bek. Bij andere vissen speelt reuk en tast een belangrijke rol.


Vitamo
Vitamo is een product van firma POL, die ook de lokaassoorten POM wit, POM mix en POM match ontwikkelde en daarnaast ook de aassoorten KARPRO, KARPRO plus en BRAMA. In geheel Nederland en inmiddels ook in het buitenland een bekend middel om betere resultaten te verkrijgen. Vitamo is eetlust opwekkend trekt vis aan binnen een straal van 3 meter en die werkelijk betere vangsten oplevert. Het heeft een grote aantrekkingskracht op vissen, mede door een organisch gestimuleerde neiging tot voedselopname, die het op dat tijdstip aanwezige natuurlijke gedragspatroon sterk op gunstige wijze beïnvloedt.

De leverancier raadt sterk af Vitamo te gebruiken om eetbare lokaassoorten te verbeteren. De concentratie van de vis wordt dan afgeleid van het soort haakaas zelf, wat tot een verstoring van het nagestreefde doel leidt.

 • Werking
  Vitamo is in hoge mate "digestief". Bij de ontwikkeling en samenstelling van Vitamo was het namelijk de bedoeling een stof te verkrijgen die niet alleen inwerkte op dat deel van de hersenschors dat Hippocampus wordt genoemd (via de zenuwvezels Fila Olfactoria) maar die ook een stimulans zou geven aan de interne secretie-klieren van de vis. De geur die Vitamo afgeeft bezit derhalve niet alleen het vermogen de vis aan te trekken en bijeen te houden, deze geur versterkt ook in hoge mate de behoefte aan voedsel. Vitamo is in feite reukloos, maar bij het contact met lucht of water komt door osmotische vergassing een sterke geurontwikkeling vrij die zeer penetrant is en zeer belangrijk, onoplosbaar. Deze geur bereikt door de kieuwbogen, met de zuurstofopname, de witte en rode bloedlichaampjes en activeert de impuls tot het opnemen van voedsel. Afhankelijk van de watertemperatuur bezit Vitamo een positief bereik variërend van 60 tot ca. 300 cm radiaal, hoewel in stromend water deze actieradius belangrijk groter kan worden geacht.

  De geur van Vitamo, zoals bij talrijke proeven werd vastgesteld, is dermate onafbreekbaar en penetrant, dat zelfs bestrijdingsmiddelen tegen insecten geheel werd geneutraliseerd. Toegepast in een veel kleinere hoeveelheid dan deze antimiddelen werden deze geheel afgebroken en neutraal gesteld. De onverkorte werkzaamheid van Vitamo, zelfs in zeer geringe hoeveelheid toegepast, kan op een vrijwel constante tijdsduur van ca. 30 minuten worden gesteld.
 • Toepassing
  De juiste toepassing van Vitamo kan het best worden bereikt door het kwastje, na het openen van het flesje, af te strijken en het haakaas vervolgens luchtig aan te tippen. Door Vitamo op deze wijze te gebruiken kan iedere aassoort in hoge mate aantrekkelijker worden gemaakt en tot betere vangsten gaan leiden. Stukjes vis of visjes voor snoekbaars, worm voor baars, zeelt of aal, aardappel, maïs, hennep. Karpro etc. voor karper, pluim voor brasem of voorn en zelfs natte vlieg en nimf voor het vliegvissen kan men met Vitamo extra vangkracht meegeven.

  Beslist niet eetbare stoffen, zoals b.v. onvermengd zand, kunnen door Vitamo, als lok voer, een bijzonder grote aantrekkingskracht krijgen. Wat in zo'n geval nuttig is, omdat het aas aan de haak centraal blijft staan.

  Wat ook wel eens door vissers gedaan wordt is een druppeltje of 2 Vitamo toevoegen aan wat casters die in het water staan. Soms willen casters wel eens wat zuur ruiken, vooral als het (zogenaamd verse) voorverpakte casters zijn die gesealed zijn geweest in plastic zakjes. Vaak zijn deze casters voorzien van wat olie. De casters ruiken vaak wat zurig, maar als je ze kapot knijpt en ruikt blijken ze niet echt zuur te zijn. Dan doen 2 druppeltjes Vitamo goed door het water geroerd soms wonderen.

  De werking van Pol Vitamo zit het hem vooral in bepaalde irriterende stoffen die het bevat. Zodra je dit op een made smeert wordt deze dus extra levendig als gevolg van die irritatie. Echter pas wel op met het gebruik van Pol Vitamo op wormen, want door teveel te gebruiken smelten ze als het ware helemaal weg wat niet echt wenselijk is.

Vitamo is geen geur geworden die mensen zal behagen, zoals vele andere geurtjes en reukjes dat wel doen. Vitamo werd echter ontwikkeld met het doel voor ogen grotere vangsten te verkrijgen. Kleur noch geur speelden daarbij een misleidende rol. Vitamo wil zich dan ook beslist niet voordoen als een "wondermiddel". Bij zelfs geringe activiteit van de vis echter, zal Vitamo duidelijk van zijn aanwezigheid blijk geven en beslist tot grotere resultaten leiden.


Bait boosters
Kwastflesjes (10 ml.) voorzien van ene bijzonder attractieve vloeistof. Speciaal voor het insmeren van o.a. maden en pinkies. Soms kan een keer "smeren" net die ene beet opleveren die u nodig heeft voor de overwinning of die een slechte visdag in een hele goede veranderd. Leverbaar in smaken "Folie/liver", Vanille, Aardbei en Brasem. Leverbaar bij o.a. Sensas en Arca-Bifa.


Wormen spray
Geconcentreerd sterk geurende toevoeging op basis van wormenextract. Wordt veel gebruikt gedurende "Gesloten tijd aassoorten", in het tijdvak van 1 april tot de laatste zaterdag in mei, omdat het dan verboden is om te vissen met wormen (of een nabootsing daarvan). In sprayfles van 75 ml, attractief voor alle vissoorten. Leverbaar bij o.a. Sensas.

 


Bombix of Magic spray Lokstoffen in sprayflacon, voor het besprayen van lokvoer en haakaas. Verspreidt een voor vissen zeer attractief geurspoor. Deze uitzonderlijke sprays versterken uw lokaas met natuurlijke aroma's. Kunnen ook gebruikt worden om het aas extra vangkracht mee te geven. Deze BOOSTER SPRAYS bevatten enkel en alleen kwaliteitsingrediënten. Sprayflacon 75 ml. Leverbaar bij o.a. Sensas, Marcel van den Eynde en Arca-Bifain de volgende uitvoeringen:

 • Perches (baars): voor het flavouren van aas.
 • Brasem: voor te mengen onder het voer. Te sprayen op de maden, maïs, tarwe en andere aassoorten.
 • Vanille: sprayen over en door het voer op de aassoorten, boilies, maïs, maden en vers de vase.
 • Carnassiers (roofvis): sprayen op het kunstaas o.a. pluggen, spinners en chats.
 • Fraise (aardbei): voor het sprayen op boilies, maïs, hennep, enz.
 • Barbeel: zeer goed te gebruiken op de hiervoor bestemde aassoorten, zoals kaas, maden en wormen
 • Sandres (snoekbaars): sprayen op het kunstaas o.a. pluggen, spinners ,chats en wormen.
 • Speciaal zilver vis: een spray welke gebruikt wordt in de koude wateren.
 • Roofvis-snoek: zeer goed te gebruiken in de koude periode voor te sprayen op uw kunstaas.

 

Bovengenoemde additieven in een zeer gebruiksvriendelijke verpakking, die een gemakkelijke en nauwkeurige dosering toelaat. Voor een optimaal rendement loont het de fles te schudden bij gebruikt. Ze hebben tal van toepassingsmogelijkheden :

 • Op het haakaas : 1 druk op de verstuiver
 • Op de maden, casters, maïs en gekookte granen : 3 drukken per ¼ liter
 • Op de gevulde voerkorf : 2 drukken op de verstuiver
 • Op het droge voer, voor een trage werking : 5 à 10 drukken per kg.
 • Op het natte voer, voor snellere actie : 2 drukken per liter
 • Op de klaargemaakte voerballen, voor ultra snelle werking : 2 drukken per bal.

Ultrabyte
Nieuwe revolutionaire additieven bestaande uit twee hoofdingrediënten: het basisingrediënt lokt de vis naar de visstek, de tweede component stimuleert de vis in het zoeken naar voedsel. Leverbaar bij o.a. Arca-Bifa en Albatros Omdat kweken van consumptievis (zoals gul en zalm) beter is voor het milieu dan het wegvangen uit de zee heeft de Engelse overheidsinstelling CEFAS een stimulerend middel uitgevonden dat het probleem van de slechte eetlust van vissen in gevangenschap heeft opgelost. Samen met Kiotech, een firma gespecialiseerd in aroma's, heeft CEFAS zes jaar en meer dan 10 miljoen gulden geïnvesteerd in de ontwikkeling. Ultrabitestelt dit revolutionaire nieuwe en écht werkende middel beschikbaar voor de hengelsport. De gepatenteerde formule is geheim, de werking daarentegen absoluut niet! De werkzame stof, FACTOR X, is een synthetische variant op de natuurlijke stof die vissen afscheiden als zij eten. Deze stof wordt door andere vissen (van dezelfde soort) herkend en moedigt ze aan tot eten en dat op de hormonen van de vissen werkt.

 

De bedoeling is volgens de fabrikant dat het geheel is afgestemd op het ferromoon gehalte van de vis. Of iets simpeler gesteld; als een vis opgewonden is dan verspreidt deze een geur. Die geur wordt veroorzaakt door de ferromoon die de vis verspreidt.

ULTRABITE kan op verschillende manieren gebruikt worden: als additief in het lokaas en dan is een capsule van 5 ml ULTRABITE per 500 gram lokaas de ideale dosis. Het wordt best opgelost in het water waarmee het lokaas op punt wordt gesteld. Men kan er ook alle mogelijke aassoorten mee behandelen... maden, casters, maïs, wormen... Kan ook gebruikt worden om er tijdens het vissen een kunstvlieg of kunstaas mee in te strijken.

Het spreekt voor zich dat bij de ontwikkeling hoge eisen zijn gesteld. Hieronder staan enkele feiten van Ultrabite

 • werkt zowel bij mannetjes als vrouwtjes,

 • is niet schadelijk voor mens en vis,

 • is afbreekbaar en milieuvriendelijk,

 • voldoet aan alle EU voorschriften,

 • werkt minimaal 12 uur,

 • is geschikt voor witvis én roofvis in zowel zoet als zout water,

 • kan bevroren, maar dient niet gekookt te worden,

 • werkt vooral bij grote, volwassen vissen,

 • is uniek en kan met geen enkel ander lokmiddel of eetlustopwekker worden vergeleken.

Toepassingen:

 • Voor de bereiding van "groundbait" dient één capsule van 5 ml Ultrabite op een halve liter droog voer te worden gebruikt. Ultrabite gewoon toevoegen aan het water waar je het voer mee bevochtigd. Tijdens de wedstrijden kan het zelfs doorslaggevend zijn. Maar pas op dat je er niet teveel in doet. Hou je aan de aanwijzing op de verpakking, of liever "ietsiepietsie" minder.

 • Voor het toevoegen aan kant en klare producten (particles, boilies, dood aas, maden, wormen en dergelijk) dient u één capsule van 5 ml Ultrabite te vermengen met een liter water. Het aas dient hierin te worden gedipt. Deze oplossing kunt u ook gebruiken voor het weken van, bijvoorbeeld, maïs. Ultrabite dient niet, zoals een flavour, te worden meegekookt met boilies. Het verliest dan zijn werking.

 • Voor het gebruik van kunstaas en -vliegen dient u regelmatig een paar druppeltjes Ultrabite aan te brengen.

Overdadig gebruik heeft een averechts effect, net als bij de smaakversterker zout. Een beetje zout maakt uw eten extra lekker, te veel juist erg onsmakelijk. Hetzelfde geldt voor Ultrabite.

ULTRABITE is een sterk geconcentreerde vloeistof en is verkrijgbaar in dertien verschillende varianten gericht op specifieke vissoorten, maar in Nederland maar de onderstaande zes. ULTRABITE additieven hebben hetzelfde basisingrediënt dit in combinatie met een specifiek bestanddeel aangepast aan de betreffende vissoort (herkenbaar aan de kleur - verpakt: 20 flesjes x 5 ml). Worden het best in de koelkast bewaard! Ultrabite zal in de winkel ongeveer Euro 18,- gaan kosten.

 • KARPER
  Ideaal om boilies extra attractief te maken. Ultrabite niet meekoken, zoals u gewend bent te doen met flavours, maar de boilies kort laten weken in een oplossing.

 • ZEEVIS
  Uw aas, zowel natuurlijk aas als kunstaas (zoals pilkers of verenpaternoster) regelmatig voorzien van enkele druppeltjes Ultrabite.

 • BRASEM/VOORN
  Zowel geschikt voor het maken van lokvoer voor brasem en voorn als voor het extra aantrekkelijk maken van uw aas, zoals maden, casters en wormen.

 • WITVIS ALGEMEEN
  Geschikt voor alle soorten witvis, dus ook voor barbelen, kopvoorns, windes en dergelijke. Op dezelfde manier te gebruiken als Ultrabite BRASEM/VOORN.

 • SNOEK/PALING
  Ideaal om de aandacht op uw gesleepte of statisch geviste dode aasvis nog aantrekkelijker te maken. Ook geschikt om op uw kunstaas aan te brengen.

 • ZALM/FOREL
  Een aanrader voor mensen die graag in forellenvijvers vissen met bijvoorbeeld deeg. Ook geschikt om uw natte vlieg of nimf in te dopen.


Leber of lever extract
Er zijn momenten dat de vissen met geen mogelijkheid aan het azen te krijgen zijn. In zo'n geval is Lever als geurstof, waar je het haakaas mee insmeert, een hulpmiddel om toch die vissen te vangen. Wordt vooral gebruikt als "brasem aanstipper".

En wie kent dit extract momenteel niet ?, bijna alle wedstrijdvissers hebben wel een potje en of flesje in hun viskist om het haakaas er mee in te smeren of te dompelen/dippen. Het wil ook wel eens lukken om de lever toe te voegen aan het lokvoer zelf, dit kan vaak tot grote vangsten leiden.

Het middel kan ook gewoon op het lokvoer wat in de voerkorf zit tijdens het feeder vissen. Dit heeft vaak goed resultaat bij kouder water. Ook als het aas er mee wordt bewerkt als het koud is, dan komt er "leven" in het aas.

Een firma stond in de beginjaren garant voor deze smaak- en geurstoffen, is de Duitse firma Top-Secret.

Joomla SEF URLs by Artio