Inlogformulier  

   
   

Ingrediententabel

Er zijn veel kant en klare lokvoeders te koop. Toch is het het maken van een eigen voertje ook leuk en zeker goedkoper. Het grootste deel van de wedstrijdvisser gebruikt een voertje die ze met behulp van diverse bestanddelen hebben samengesteld. Hieronder een overzicht van bestanddelen in een tabel voor degenen die zelf wat thuis willen uitproberen. Veel hengelaars geloven sterk in het bestaan van één of ander geheim. Een lokaas waarin enkele druppels of grammen van een of ander spul vermengd worden zou de vis in een "bijt-maar-raak" stemming brengen. Niets is minder waar. Een toelichting lijkt dan ook op z'n plaats.

Om de bespreking van de diverse ingrediënten logisch op te bouwen is er een onderverdeling gemaakt en verdeelt in hoofdgroepen, gericht op de specifieke eigenschap van het desbetreffende ingrediënt.

  • Basisbestanddelen (50 tot 60% van de totale samenstelling)

  • Werkende bestanddelen (tot 25% van de totale samenstelling)

    • Meelsoorten

    • Zaden

    • Wolkvormers

    • Actieven

  • Gewicht-, bind en kleefkrachtbestanddelen (10 tot 20% van de totale samenstelling)

  • Geur en smaakmakers (5 tot 10% van de totale samenstelling)

De onderstaande tabel is in hoofdgroepen verdeeld. Dit wil niet zeggen dat een bepaald ingrediënt geen dubbele functie kan hebben, maar dat kunt u uit de beschrijving afleiden. Tevens wordt het maximale percentage vermeld dat in de totale samenstelling van het lokaas gebruikt mag worden. Aan de hand van deze tabel kunt u een oneindig aantal voertjes samenstellen, gericht op de specifieke situatie van het te bevissen water. De vernoemde hoofdgroepen dienen niet noodzakelijk allen gebruikt te worden. Een aantal basisregels zijn op het samenstellen van een voertje van toepassing.

Op een andere webpagina staan een aantal toeslagstoffen (additieven) die een lokvoer als ingrediënt een bepaalde smaak, geur of kleur geven. En welke additieven het best bij een bepaalde vissoort of water type passen.

BestanddelenVoorn
Stilstaand en
langzaam stromend water
Voorn
Flink tot
sterk stromend water
Brasem
Stilstaand en langzaam
stromend water
Brasem
Flink tot
sterk stromend water
Oppervlakte
voer
Basis 50 tot 60 %
Broodmeel XXXX-
Paneermeel XXXX-
Beschuitmeel X----
Anco -XXX-
Polenta XXXX-
Maïsmeel XXXX-
Werkende delen 25 %
Meelsoorten
Arachidemeel XXXXX
Kokosmeel XXXXX
Zaden gemalen
Hennepzaad XXXXX
Oeuilettezaad XX---
Papaverzaad XX---
Koolzaad XXXX-
Onkruidzaden XX---
Wolkvormers
Maniokmeel X---X
Melkpoeder X---X
Maïsbloem XXXXX
Actieven
Aardappelvlokken --XX-
Gemalen havermout XXXX-
Kurkpoeder ----X
Zemelen XXXXX
Gewicht-, Bind en
Kleefkracht 10 tot 20 %
Aardappelmeel -XXX-
Maïsmeel XXXX-
Pavo, PV1 of Collant --XX-
Sojameel -X-X-
Wouwbloem XXXX-
Lijnzaadmeel -X-X-
Rijstmeel -X-X-
Droge löss XXXX-
Grind X-X--
Wit zand X-X--
Geur- en smaakmakers
5 tot 10%
Notenmeel XXXXX
Koekjesmeel (wafelmeel) XXXXX
Biscuitmeel XXXXX
Copra Melassemeel --XX-
Vleesmeel -X-X-
Vismeel -X-X
Venkelzaad gemalen XX---
Korianderzaad gemalen XXXX-
Anijszaad gemalen XX---
Karwijzaad gemalen XX---
Negerzaad gemalen XXXX-
Fenugrec --XX-
Steranijs gemalen XXXX-
Vanillepoeder --XX
Bloedpoeder -X-XX
Hennepolie XX--X
Vloeibare Melasse --XX-
Naar behoefte te gebruiken
Druivensuiker --XXX
Duivenmest XX---
Bosgrond XX--X