Inleiding
Om het gebrek aan schokdempend vermogen te compenseren wordt veel gebruik gemaakt van een onderlijnsysteem waarin Powergum is verwerkt. Ik moet zeggen dat dit systeem tot nu toe uitstekend voldoet. Het maakt een goede beetregistratie mogelijk, zit (bijna) nooit in de knoop en is bovendien eenvoudig zelf te maken.

Tegenwoordig wordt vooral bij het feeder vissen veel gebruik gemaakt van een Powergum systeem als werpbuffer voor de korfmontage. Het powergum systeem is een zeer sterk silicoon rubberen lijn met een lengte van ca. 20-25 cm waar je voerkorf aan hangt. Groot voordeel van dit systeem is, dat de powergum de eerste klap opvangt bij het ingooien. Daarom wordt dit systeem ook wel eens "Feeder Shock Absorber" genoemd.

Doordat de "schokbreker" gemaakt is met het zogenaamde Powergum, een soort elastisch materiaal is het een prima uitkomst om te vissen met een dunne Dyneema lijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat je door een flinke ruk aan je feeder hengel je vis verspeeld? Door deze "schokbreker" vergroot je de kans om die ene grote vis toch binnen te halen.

De speciale Dynema lijn van Berkley is de zgn. "Fireline". Dit is een gesmolten lijn en niet gevlochten, waardoor deze lijn helemaal rond is. Als voorbeeld; de 6lb Fireline heeft een dikte van 10/00 maar is heel sterk. Doordat Fireline gesmolten en rond is kan je er normale knopen mee maken, die je gewend ben met monofile lijn. Vis je met Fireline (gesmolten) ofwel Dyneema (gevlochten), dan moet je eerst een paar keer je korf inwerpen om het zinken van je lijn te bevorderen.

Een ander voordeel van de Powergum is dat je geen last meer hebt bij het ingooien of inhalen van je lijn, doordat de knoop van de Fireline/voorslag niet meer door de oogjes gehaald hoeft te worden. Met de Powergum lus met een trekkracht van 22 lb kan bijvoorbeeld gevist worden met een voerkorf van 270 gram. Doe je dit met monofile lijn dan heb je dan minstens 30/00 nodig.

Hoe zwaarder de korf, hoe meer je het voordeel merkt bij het ingooien. Het Powergum systeem kan direct aan uw gevlochten lijn worden bevestigd en het voordeel is dat je geen voorslag meer nodig hebt.


Zelf montages maken
Kant en klare Powergumsystemen zijn te koop in de betere hengelsport speciaalzaak. Verkrijgbaar in diverse lengtes en trekkrachten. Prijs vanaf € 4,00 voor een zakje van 3 lijntjes. Dit kan dus aardig in de kosten lopen en een eigen fabrikaat is dus goedkoper.
Een Powergum systeem is bovendien eenvoudig zelf te maken. De montage van de Powergum aan je lijn is ook heel eenvoudig. Aan je hoofdlijn maak je een lus. Kortom de volgende materialen zijn nodig:

 • rolletje Powergum van ca. 5 meter. Prijs ongeveer € 5,00.
 • monofilament connector sleeves, dit is een dubbele uitvoering (ca. 40 stuks per zakje). Prijs ongeveer € 3,60. Deze worden normaal gebruikt voor het maken van staaldraadjes en zeesystemen. Merken: Cormoran, Ultimate, Berkley, enz.
 • wartels in een assortimentsdoos, ca. 30 stuks. Prijs ca. € 2,00.
 • losse speld t.b.v. samenstellen speldwartel of uit een samengestelde assortimentsdoos. Prijs ca. € 2,00.
 • zakaansteker
 • combinatietang uit de gereedschapkist  

Twee componenten lijm wordt ook wel eens gebruikt, maar de verbinding is lastig te maken en daarom is de voorkeur gegeven aan stalen connector sleeves.

Recht powergum
Dit systeem bestaande uit Powergum heeft twee wartels, één boven en één beneden. De bovenste hang je aan de hoofdlijn, en aan de onderste wartel komt je voerkorf naar keuze te hangen.

De montage is simpel:

 • neem een stukje powergum van ca. 15 centimeter lang
 • met een aansteker wordt aan één uiteinde van de Powergum een bolletje gebrand.
 • vervolgens het bolletje goed laten uitharden
 • daarna het andere uiteinden door het eerste "doorvoer kanaal" van de eersdubbele connector sleeve voeren
 • bevestig dan een speldwartel en dan het uiteinde door het tweede "doorvoer kanaal" van de eersdubbele connector sleeve voeren, zodat een lus van Powergum ontstaat met daarin de speldwartel
 • de lengte van de lus kan naar wens worden ingesteld en dan de connector sleeve met een combinatie tang dicht drukken. Let op, goed stevig aandrukken en ca. 4 seconden in aangedrukte toestand vasthouden.
 • het andere uiteinde kan op de identieke manier gemaakt worden.

Schuivend powergum
In het verlengde van de Powergum is een stukje lijn (45/00) bevestigd die als afhouder dient en tevens het bevestigingspunt is voor de onderlijn. Bevestiging van de onderlijn: haal de haak door de lus (hierdoor krijg je een nieuwe lus) en schuif je onderlijn over het stukje lijn van de Powergum. Nu moet je de onderlijn aantrekken zodat deze achter het knopje van het stukje lijn komt te zitten.
Wanneer de vis bijt wordt de Powergum door de onderste wartel getrokken en het topje van je hengel krom wordt getrokken.

De montage is simpel:

 • neem een stukje powergum van ca. 20 centimeter lang
 • met een aansteker wordt aan de uiteinden van de Powergum een bolletje gebrand.
 • vervolgens het bolletje goed laten uitharden
 • de korf hangt in een zijmontage van een dubbel stuk Dyneema hoofdlijn.
 • deze wordt middels een driemaal doorgehaalde platte knoop achter het bolletje van de Powergum getrokken
 • de onderlijn wordt aan de andere zijde van de Powergum achter het bolletje bevestigd door middel van een haak-door-lust montage.
 • het lijkt misschien wat fragiel, maar zelfs de zwaarste vissen zijn kansloos bij deze montage.

Schuivende montage

 • In stromend water wordt vaak de schuiflus van Powergum gebruikt, dit om de aanbeten te bevorderen. En in kanalen of wanneer ver gevist wordt dan gebruik maken van de rechte Powergum. In principe maakt het niet uit met welk systeem je vist. Met de schuiflus, met een trekkracht van 22 lb, kan al gevist worden met een voerkorf van 270 gram.

 • Bij deze montage loopt de hoofdlijn vrij door de wartel van het lood of van de voerkorf. Op dagen dat de vis goed "los" is, zal deze eenvoudige methode veel vis op de kant brengen.

 • Ook kan je je onderlijn 60 centiemeter boven de voerkorf plaatsen.
 • Hiernaast een manier om je voerkorf met het zogenaamde "schuifsysteem" te bevestigen aan je voorslag/gevlochten hoofdlijn. Neem je lijn en "vouw" deze voor ongeveer 30 centimeter om, maak nu een lusknoop waarbij je zorgt dat de lus ongeveer 4 centimeter lang wordt (restant NIET afknippen!!). Houd nu het restantje lijn naast je hoofdlijn en herhaal dit nog een keer op ongeveer 5 centimeter afstand van de eerste knoop. schuif nu eerst de wartel van de Powergum of een wartel met connector over de lijn tot achter de tweede knoop. En laat deze alleen op je hoofdlijn schuiven (zie afbeelding). Leg nu de laatste knoop op ongeveer 15 centimeter achter de tweede zodat je een lus maakt waarbij je voerkorf straks een speling heeft van 15 centimeter. Bevestig een korf aan de connector, een onderlijn aan de eerste lus en vissen maar !!.

 • Juist in stromend water kan Powergum echter nog meer voordelen bieden. Niet de korf zelf, maar de onderlijn wordt bevestigd aan een stuk Powergum van ca. 30 centimeter. En nu er met Dyneema zonder monofile voorslag wordt gevist, zal de Powergum de stoten van de vis perfect opvangen. Transparante 11 lb Powergum leent zich uitstekend voor deze montage.

 • Hieronder is een korfmontage weergegeven waar de Powergum door de korf loopt. Het voordeel hiervan is dat wanneer je een vis hebt gehaakt de korf op de Powergum rust en niet vast komt te zitten aan obstakels. Deze montage wordt veel gebruikt op stromend water in combinatie met lange ( 1 à 1,5 meter ) onderlijnen. De vis zal zich vrijwel altijd zelf haken en het aas bevindt zich vrijwel altijd lijnrecht in het voerspoor. Tevens zal bij het haken van de vis de rek van de Powergum zorgen dat de korf zich volledig leegt. Je creëert zo minder snel een verspreid voerspoor.

  Je korf rust als het ware op de Powergum en je montage vormt min of meer een rechte lijn tussen hengeltop en vis.


Vaste montage stuw

 • In stilstaand water kan je met een vaste montage vissen.
 • In kanalen of bij ver vissen wordt ook vaak de rechte Powergum gebruikt. In principe maakt het niet uit met welk systeem je vist.

 • Het lood of voerkorf wordt nu direct op de hoofdlijn of aan een vast zijlijntje geknoopt. De aanbeet gaat nu niet via een wartel maar direct naar de hoofdlijn en is dus preciezer dan de andere methodes.

 • Voor kanalen of op stilstaand water kan Powergum van 11 lb gebruikt worden.

Joomla SEF URLs by Artio