Afdrukken
Categorie: Voertips
Hits: 810

Voerstek
Het voorbereiden van een voerstek doe je bij voorkeur ´s nachts. Het voordeel is dat watervogels en andere nieuwsgierige omstanders je niet bezig zien. Zo blijft een dagenlang met zorg opgebouwde voerstek onverstoord. Het kan ook geen kwaad om je voer zo te kleuren dat het opgaat in de kleur van de waterbodem. Watervogels lokaliseren witte voerdeeltjes op een zwarte bodem maar al te goed – en de vissen ook ,de grotere exemplaren zullen er schuw van worden !!!!!!!

Wanneer men een voer samenstelt dan kan dit door de ingrediënten te wegen of door de ingrediënten in delen toe te voegen. Een persoonlijke voorkeur kan wegen zijn en dat wil niet zeggen dat het voer hier beter door wordt dan het toevoegen in delen. Wel is het uiteraard de bedoeling dat er wat geëxperimenteerd wordt met de ingrediënten en de gewichten want er is geen één water hetzelfde wat betreft diepte en stroming. Gewoon een kwestie van nadenken en doen.


Aardbei Kikkererwt
Aardappel Lunchworst
Banaan Maïs
Boilie Pinda
Boilie vervangers Pistachenoot
Boon Pop-up boilie
Braam Roggebrood
Brood Rozijn
Broodkorst Spek
Duivenvoer Turks Brood
Erwt Tijgernoten
Gras Worm
Kaas Andere geschikte ingrediënten
Kers  

Aardbei
We spreken hier over de verse aardbeien. Waarschijnlijk zo nieuw, dat het daarom zo goed vangt. Vooral karper is verzot op aardbeien. Een paar dagen voeren met de zomerkoninkjes en de aardbei direct op de haak. Niet geschikt voor lange afstand.


Aardappel
Over aardappel weet je waarschijnlijk alles al. Kook aardappels niet helemaal af. Ze moeten wel gaar zijn, maar niet bloemig. Brasem, ruisvoorn en zeelt zijn dol op stukjes aardappel. Met een hele aardappel direct op de haak werd vroeger veel op karper gevist. Denk bijvoorbeeld eens aan een krieltje. Karpers weten niet wat hen overkomt als je er nu weer mee gaat vissen!


Banaan
Voor karpers en soms ook zeelten is banaan een zondagsmaaltje. Met behulp van een aasnaald kan een stukje banaan op de haak geplaatst worden. Het inwerpen moet voorzichtig gebeuren, anders dient het als lokaas. Je kunt het iets vaster maken door het te vermengen met brood.


Boilie
De boilie is een relatief nieuw soort aas. Het is eigenlijk niets meer dan een hard bolletje deeg, voorzien van de mooiste kleuren en geuren. De boilie wordt gebruikt voor het gericht vissen op karper. Boilies zinken. Er worden echter ook drijvende boilies gebruikt, zogenaamde pop-ups.
Boilies worden op een hair bevestigd aan een aparte onderlijn. De haak blijft geheel vrij. Het idee daarachter is dat de karper de boilie opzuigt, wegzwemt, weerstand voelt, de boilie (en de haak) weer uitspuugt en door de uitspugende haak wordt gehaakt.


Boilies zijn er in alle soorten en maten;

Benodigdheden voor een standaard boilie:

1 kg 50-50 boilie mix
4-5 ml Sweetener (neem een goedkope, aparte smaak)
11 ml Smaakstof
10 Eieren
4 eetlepel Zonnebloemolie
Eventueel Kleurstof (2 theelepels)

Boilie vervangers
En dit zijn de vervangers van boilies:


Boon
Diverse soorten bonen kunnen we gebruiken voor het vissen op karper en kopvoorn. De meest bekende zijn wel de witte en bruine boon. Het beste zijn de zachte bonen uit een potje of blikje. Enkele bonen op de haak of hair zullen met name de karper welgevallen.


Braam
Vooral op die plaatsen waar bramenstruiken langs de waterkant staan, is de braam een apart, maar goed aas. Het enige nadeel is dat bramen nogal moeilijk op de haak blijven zitten (en uiteraard zijn de rijpe bramen het beste...). Een perfect aas voor de kopvoorn en karper.


Brood
Brood is een aloud aas. Wie heeft er immers geen brood thuis? Pak een boterham en ga even een uurtje vissen. Dit populaire aas wordt bijna door elke zoetwatervis gewaardeerd. Voorn, brasem, bliek, bijna alle zoetwatervissen eten het. Neem uit een verse of opgepiepte witte (lichtbruin kan ook) boterham een klein stukje en rol het tussen je vingers tot er een klefachtig bolletje ontstaat. Prik dit daarna aan de haak. Eén nadeel heeft brood als aas wel; het kan er bij een aanbeet snel af zijn.
TIP: Wil je brood vers houden, doe dan enkele druppels koffiemelk tussen iedere twee boterhammen.


Broodkorst
Vooral bij karpervissers is de broodkorst een populair drijvend aas. Azende karpers aan de oppervlakte willen nogal eens verleidt worden door een lekkere korst witbrood.


Duivenvoer
Duivenvoer is eigenlijk geen aas. Het is echter wel een prima voermiddel, maar je moet wel even de bereiding weten.

Het duivenvoer is een prima voer om voerstekken voor karper aan te leggen.


Erwt
De erwt is begonnen aan een opmars in vooral voorn,- brasem,- en karperland. Het zusje van maïs is eindelijk ontdekt. Ook hier geldt: een tijdje voeren en daarna de erwt op dezelfde wijze als maïs aanbieden. Je zult wat moeten experimenteren met erwten uit een potje en diepvrieserwten. We geven er nog net geen garantie op, probeer het zelf maar eens.


Gras
Met gras vissen? We horen je hersens al knarsen...
Wie heeft er nog nooit slurpende karpers aan het wateroppervlak gezien, zo in de vroege morgen of op een warme dag? Nog nooit karpers horen grazen bij de kant en als je dan ging kijken dat ze het gras van de kant af vraten? Baalde je er dan ook zo van dat je geen broodkorst bij je had? Had dan maar een polletje gras genomen. Neem wel wat lang gras en probeer het enigszins bij elkaar te binden. Doe dit polletje aan een kale haak en gooi het achter de slurpende karper. Langzaam naar de karper bewegen en op het juiste moment aansla.


Kaas
Ook kaas is een eeuwenoud beproefd aas. Met een klein blokje jonge tot licht belegen kaas zullen vele zoetwatervissen verleidt kunnen worden tot een aanbeet. Van voorn tot zeelt, bijna alle vissen lusten dit oerproduct uit Nederland. Ook grotere vissen zoals de karper draaien hun kop niet om voor een iets groter stuk kaas, direct aan de haak.

Beste Kaasdeeg ter Wereld
Wil je het recept voor het beste kaasdeeg ter wereld?


Kers
Een verse kers ontpitten en voorzichtig op de haak plaatsen. Ook op een hair is mogelijk. Een delicatesse voor met name de karper en kopvoorn. Je kan dit eens proberen als er een kersenboom bij de waterkant staat. Ook kersen uit een blik of pot kunnen volstaan als aas.


Kikkererwt

Volgens velen hét aas voor de karper. Vaak gebruikt voor lokvoer campagnes met maïs.


Lunchworst
Lunchworst, bij de meeste nog bekend van het merk "Smac", is vooral in de zeventiger jaren een topaas geweest. Maar, zoals vele vergeten aassoorten wordt 'lunceon meat' tegenwoordig weer gebruikt. Vooral voor karper, zeelt en barbeel is dit een traktatie. Het gerucht gaat dat het in de winter een topaas zou zijn...


Maïs:
Heel lang was maïs het ultieme karpervoer- en aas. Na de komst van de boilie is maïs wat naar de achtergrond geraakt. Eigenlijk geheel onterecht. Maïs is één van de meest geliefde aassoorten van zoetwatervissen zoals de brasem, voorn en zeelt. Met wat maïs op de haak of hair is al menig karper uit het water gehaald. Ook als lokvoer (basis of extra erbij) doet maïs niet onder voor andere aassoorten. Maïs moet ongeveer 24 uur in ruim water geweekt worden. Daarna ongeveer een uur koken (al naar gelang je de maïs harder wilt hebben, kan de tijd verkort worden).

Als je veel maïs gebruikt doe dan het volgende:

Pinda
Verjaardag gehad en nog wat pinda's over? Geen ramp, ook hier kun je mee vissen. Je kunt de pinda aan een hair of direct op de haak bevestigen. Karper en andere grotere witvissen zullen een eigen verjaardagsfeestje gaan vieren...

Kook (het liefst grote) pinda's ongeveer drie uur in ruim water. Giet de pinda's tussen door twee maal af en voeg weer vers water toe. Dit in verband met het blauwzuur in de pinda's.


Pistachenoot
Kraak een Nootje! Moeilijk Karper water kun je met een noot onder de knie krijgen: De Pistachenoot. Deze wordt gebruikt voor moeilijk bevisbare wateren, zoals bij overbevist, helder of grillig water. Dus waar traditionele aassoorten nauwelijks meer een aanbeet opleveren.


Pop-up boilie
De "pop-up" is een drijvende boilie. Deze boilie wordt gebruikt als de bodem van het water sterk begroeid is. Door het plaatsen van een loodje kan je de hoogte van de "pop-up" boven de bodem bepalen. De "pop-up" boilie kan op dezelfde manier bevestigd worden als de boilie. Ook deze "pop-up" boilies zijn in diverse soorten en maten te koop. Ze zijn over het algemeen duurder als de normale boilie.


Roggebrood
Dit is een ouwe; roggebrood met stroop. Verkruimel de roggebrood en vermeng dit met stroop (bijvoorbeeld schenkstrook, dit is lekker vloeibaar). Rol er daarna wat balletjes van, ter grootte van een boilie. Laat dit ongeveer 24 uur intrekken en drogen. Bevestig de roggebrood aan een hair. Uitermate geschikt voor de vangst van karper.


Rozijn
De gedroogde vorm van de druif willen we je niet onthouden. Laat de rozijnen (ja, die verschrompelde dingetjes uit zo'n zakje uit de supermarkt) een uur of twaalf wellen. Daarna enkele direct op de haak of de hair. Als je voert zorg dan dat je ook wat rozijnen meevoert, om de vis vast wat te laten wennen.


Spek
Spek is een lekkernij voor de karper en barbeel. Gebruik het zachte gedeelte van doorregen spek en plaats een blokje op de haak. De geur schijnen de vissen al op grote afstand te kunnen waarnemen.


Turks Brood
Turks brood is een erg goed alternatief voor de broodkorst of stokbrood voor de oppervlaktevissers onder ons. Turks brood heeft een zachte maar stevige korst en blijft goed aan de haak zitten. Als je het stuk aan de haak even in het water dompelt kun je er best verre worpen mee maken. Het zwelt ook lekker op in het water wat het nog eens extra aantrekkelijk maakt.


Tijgernoten

Net als kikkererwten hét aas voor de karper. Tijgernoten hebben echter het minpunt dat de vis er bekend mee moet raken. Bekend zijn de voercampagnes van maïs met een laagje tijgernoten. Daarna met tijgernoten vissen. Na het bereiden blijven de tijgernoten vrij hard. Je kunt ze dan ook het beste met een boilienaald aan de hair rijgen.


Worm
Een goedkoop en makkelijk aas, waar veel zoetwatervissen dol op zijn. Er zijn diverse verschillende wormen. De meest bekende is ongetwijfeld het wormpje dat je uit het gras of de aarde haalt. Een enkele flinke worm of een trosje kleinere wormen zijn vooral goed om baars of paling te vangen. Een karper wil ook nog wel eens een wormpje meepikken. Een klein stukje van de worm afknippen, zorgt er voor dat er een aantrekkelijk geurspoor ontstaat.


Andere geschikte ingrediënten:

Joomla SEF URLs by Artio