Afdrukken
Categorie: Vistechnieken
Hits: 1282

Inleiding
Om het gebrek aan schokdempend vermogen te compenseren wordt veel gebruik gemaakt van een onderlijnsysteem waarin Powergum is verwerkt. Ik moet zeggen dat dit systeem tot nu toe uitstekend voldoet. Het maakt een goede beetregistratie mogelijk, zit (bijna) nooit in de knoop en is bovendien eenvoudig zelf te maken.

Tegenwoordig wordt vooral bij het feeder vissen veel gebruik gemaakt van een Powergum systeem als werpbuffer voor de korfmontage. Het powergum systeem is een zeer sterk silicoon rubberen lijn met een lengte van ca. 20-25 cm waar je voerkorf aan hangt. Groot voordeel van dit systeem is, dat de powergum de eerste klap opvangt bij het ingooien. Daarom wordt dit systeem ook wel eens "Feeder Shock Absorber" genoemd.

Doordat de "schokbreker" gemaakt is met het zogenaamde Powergum, een soort elastisch materiaal is het een prima uitkomst om te vissen met een dunne Dyneema lijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat je door een flinke ruk aan je feeder hengel je vis verspeeld? Door deze "schokbreker" vergroot je de kans om die ene grote vis toch binnen te halen.

De speciale Dynema lijn van Berkley is de zgn. "Fireline". Dit is een gesmolten lijn en niet gevlochten, waardoor deze lijn helemaal rond is. Als voorbeeld; de 6lb Fireline heeft een dikte van 10/00 maar is heel sterk. Doordat Fireline gesmolten en rond is kan je er normale knopen mee maken, die je gewend ben met monofile lijn. Vis je met Fireline (gesmolten) ofwel Dyneema (gevlochten), dan moet je eerst een paar keer je korf inwerpen om het zinken van je lijn te bevorderen.

Een ander voordeel van de Powergum is dat je geen last meer hebt bij het ingooien of inhalen van je lijn, doordat de knoop van de Fireline/voorslag niet meer door de oogjes gehaald hoeft te worden. Met de Powergum lus met een trekkracht van 22 lb kan bijvoorbeeld gevist worden met een voerkorf van 270 gram. Doe je dit met monofile lijn dan heb je dan minstens 30/00 nodig.

Hoe zwaarder de korf, hoe meer je het voordeel merkt bij het ingooien. Het Powergum systeem kan direct aan uw gevlochten lijn worden bevestigd en het voordeel is dat je geen voorslag meer nodig hebt.


Zelf montages maken
Kant en klare Powergumsystemen zijn te koop in de betere hengelsport speciaalzaak. Verkrijgbaar in diverse lengtes en trekkrachten. Prijs vanaf € 4,00 voor een zakje van 3 lijntjes. Dit kan dus aardig in de kosten lopen en een eigen fabrikaat is dus goedkoper.
Een Powergum systeem is bovendien eenvoudig zelf te maken. De montage van de Powergum aan je lijn is ook heel eenvoudig. Aan je hoofdlijn maak je een lus. Kortom de volgende materialen zijn nodig:

Twee componenten lijm wordt ook wel eens gebruikt, maar de verbinding is lastig te maken en daarom is de voorkeur gegeven aan stalen connector sleeves.

Recht powergum
Dit systeem bestaande uit Powergum heeft twee wartels, één boven en één beneden. De bovenste hang je aan de hoofdlijn, en aan de onderste wartel komt je voerkorf naar keuze te hangen.

De montage is simpel:

Schuivend powergum
In het verlengde van de Powergum is een stukje lijn (45/00) bevestigd die als afhouder dient en tevens het bevestigingspunt is voor de onderlijn. Bevestiging van de onderlijn: haal de haak door de lus (hierdoor krijg je een nieuwe lus) en schuif je onderlijn over het stukje lijn van de Powergum. Nu moet je de onderlijn aantrekken zodat deze achter het knopje van het stukje lijn komt te zitten.
Wanneer de vis bijt wordt de Powergum door de onderste wartel getrokken en het topje van je hengel krom wordt getrokken.

De montage is simpel:


Schuivende montage


Vaste montage stuw

Joomla SEF URLs by Artio